Wil je op de hoogte blijven via Facebook?

Page content

Hoe kleur je zelf fondant of marsepein?

Fondant en marsepein kleuren doe je met behulp van voedingskleurstof. Dit bestaat in de vorm van vloeistof, pasta of poeders.

Het prettigst werk voor mij de pasta, dit is ook het meest gangbaar in Nederland.

Neem het stuk marsepein of fondant dat je wilt kleuren en een cocktailprikker. Steek een puntje van de prikker in je potje met voedingskleurstof.

Smeer de kleurstof op de fondant of marsepein. Vouw de kleurstof naar binnen (zo komt er niet meteen heel veel aan je handen) en begin met kneden.

Dit gaat het makkelijkst door de marsepein steeds dubbel te vouwen en weer plat te drukken, of door het te ‘wringen’.
Alleen ‘knijpen’ in de bol marsepein helpt niet voor het verspreiden van de kleurstof.

Neem in het begin niet te veel voedingskleurstof, je kunt altijd wat bijvoegen als het te weinig is. Als je de kleur te donker vindt, kun je enkel door het toevoegen van (veel!) marsepein of fondant de kleur weer lichter maken.

Tip: gooi het gebruikte prikkertje meteen weg, gebruik deze niet opnieuw in de kleurstof, dit kan de voedingskleurstof vervuilen met restjes marsepein of fondant. Daardoor is het minder lang houdbaar.

Tip: een rijke en donkere rode en zwarte kleur is moeilijker zelf te mengen. Ik gebruik daarvoor Extra Black en Extra Red van sugerflair. Ook daarvan heb je nog een behoorlijke hoeveelheid nodig. Voor zwart kun je als ondergrond ook een deel chocoladefondant gebruiken.

Comment Section

2 reacties op “Hoe kleur je zelf fondant of marsepein?


Door Inge op 12 oktober 2013

Hoi Petra,

Hoe lang is marsepein die je zelf gekleurd hebt nog houdbaar? Er blijft wel eens wat over namelijk.

groetjes Inge


Door Petra op 14 oktober 2013

Hoi Inge,

De zelf gekleurde marsepein is zo lang houdbaar als de houdbaarheidsdatum van de marsepein zelf en/of de kleurstof (zolang er geen restjes botercreme of cake aan zitten).

Groetjes,
Petra

Plaats een reactie


*