Wil je op de hoogte blijven via Facebook?

Page content

Fondant

Fondant

Fondant is een substantie die in de vorm van een soort deeg vaak gebruikt wordt als basis voor de vulling van bonbons en chocolaatjes. In glazuurvorm wordt het bijvoorbeeld gebruikt om gebak, soezen en koeken te versieren. Denk bijvoorbeeld aan de ouderwetse roze koeken. Het woord komt van het Franse ‘fondre’ dat smelten betekent.
Het wordt gemaakt door suiker en glucose te koken. Er worden vaak andere ingrediënten aan toegevoegd voor de smaak en kleur, zoals een alcoholische drank, koffie, citroen, vanille of chocolade.

Soorten fondant

Er zijn twee soorten: vloeibare – en rolfondant. De vloeibare variant is bekend van o.a. de plakkerige zoete laag op een tompouce. De rolfondant is een deegachtige substantie van poedersuiker, gelatine, maismoutstroop en margarine (of glycerine). Rolfondant is uit te rollen en ideaal om luxe taarten (bruidstaarten) mee te bedekken. Beide soorten zou je thuis kunnen maken. Zie ook het recept voor rolfondant.
Om taarten te bekleden kan je het beste de kneedbare (rol)fondant gebruiken. Deze is droog en kneedbaar en daardoor heb je veel mogelijkheden om je taart op een mooie manier te decoreren. Je kunt de kneedbare, deegachtige massa met een deegroller uitrollen tot de gewenste dikte.

Werken met fondant

Zorg er bij het verwerken van het materiaal  voor dat je het deel dat je niet gebruikt steeds goed afdekt, omdat het anders snel kan uitdrogen.

Kleuren

Je kunt fondant makkelijk kleuren met behulp van voedingskleurstoffen. Kneed (of roer) het eenvoudig door de massa heen en klaar ben je.

 Wanneer fondant en wanneer marsepein

Het ligt aan je eigen voorkeuren wanneer je welke taartbekleding gebruikt. Kijk onder het kopje Marsepein op deze site voor de verschillen en overeenkomsten.

 

 

  Comment Section

  3 reacties op “Fondant


  Door Dasia op 28 september 2013

  Hoihoi! Ik ben nu een pacmantaart aan het maken en ik raak BEHOORLIJK gefrustreerd omdat ik de lijntjes niet kan leggen zonder dat de fondant kapot gaat door de warmte van mijn handen, en het blijft ook niet plakken aan mekaar. Nu heb ik een slecht humeur terwijl ik bakken zo ontzettend leuk vind! hoe kan ik dit het beste doen? Alvast bedankt!


  Door Wanne op 6 oktober 2015

  Ik begrijp dat je een bol van de fondant moet maken voor het uitrollen. Is dat alles? Ik dacht namelijk dat je de fondant heel goed moest doorkneden voor het uitrollen


  Door Bram op 2 juni 2017

  Is fondant ook van marsepein gemaakt?

  Plaats een reactie


  *