Wil je op de hoogte blijven via Facebook?

Page content

Vegetarische gelatine?

Als je een vulling waar gelatine in moet, geschikt wilt maken voor vegetariërs, wat kun je dan gebruiken?

Als alternatief kun je agar-agar gebruiken. Agar-agar wordt verkocht in natuurvoedingswinkels en is verkrijgbaar in repen en vlokken en als een geconcentreerd poeder. De poedervorm is het eenvoudigst in het gebruik omdat het makkelijker oplost in vloeistoffen.

Het geconcentreerde poeder heeft een vier keer zo grote bindkracht als gelatine. Je hebt er dus aanzienlijk minder van nodig. Voor een liter vloeistof wordt ongeveer 10 blaadjes gelatine gebruikt en dat zou je kunnen vervangen door 4 gram geconcentreerd poeder of 8 gram agar-agar in reep- of vlokken-vorm.

De benodigde hoeveelheid agar-agar los je op in de vloeistof door het 5 tot 8 minuten heel zachtjes te laten koken onder goed roeren. Alle agar-agar moet zijn opgelost omdat zich anders klontjes gaan vormen. In sommige gevallen kan het handiger zijn om de agar-agar eerst op te lossen in bijvoorbeeld warm water.

Het is echt noodzakelijk om zachtjes te koken. Bij te weinig verwarmen en bij te hard koken verliest agar-agar sneller z’n bindkracht.

Let op: Agar-agar bindt minder lang dan gelatine. Maak een product daarom niet meer dan een paar uur van tevoren. Je kunt het niet een nachtje in de koelkast bewaren dan heeft het z’n bindkracht verloren.

Natuurlijk kun je ook kiezen voor vullingen waar geen gelatine in hoeft, zoals bijvoorbeeld de chocolademousse of mascarpone-room.

 

  Comment Section

  3 reacties op “Vegetarische gelatine?


  Door Saskia op 14 oktober 2015

  Hallo,

  Ik maak af en toe een kwarktaart, maar wil daarvoor geen gelatine meer gebruiken.
  Nu begrijp ik na veel zoeken dat agar-agar eigenlijk ook niet heel geschikt is als bindmiddel voor kwarktaart, omdat je het beter niet een nachtje in de koelkast kunt laten staan…
  Heeft u misschien een idee wat ik dan wel goed zou kunnen gebruiken om een kwarktaart mooi stijf te houden?
  Alvast bedankt!

  Groet, Saskia


  Door leonie op 24 april 2016

  Johannesbroodpitmeel

  Plaats een reactie


  *