Wil je op de hoogte blijven via Facebook?

Page content

Croquembouche of soesjestoren maken

article content

Croquembouche of soesjestoren maken

Bij een eerste communiefeest in Frankrijk hoort, heb ik begrepen, een zogenaamd ‘pièce montée’. Voor sommigen misschien beter bekend als een croquembouche of soesjestoren.

 

De Croquembouche wordt vaak gegeten als dessert bij een eerste communie of doop, of als bruidstaart. Het heeft meestal een conische vorm en de met banketbakkersroom gevulde soesjes worden vastgeplakt met karamel of gesponnen suiker. Vervolgens wordt de toren nog versierd met karameldraden.

 

Toen mij gevraagd werd of ik zo’n pièce montée wilde maken voor een frans meisje dat hier in Drenthe woont en eerste communie deed, leek mij dat wel een leuke uitdaging. Dit had ik nog nooit geprobeerd.

 

De soesjes moesten gevuld worden met banketbakkersroom, niet met slagroom zoals wij hier meer gewend zijn.Eerst bakplaten vol met soesjes gemaakt; De eerste lading werd veel te groot, dus een tweede baksessie gehouden om een ‘behapbaar’ soesje te krijgen. Het vullen van de soesjes ging eenvoudig met een spuitzak.

 

Maar dan nog het vastplakken, dat was de grootste uitdaging! Op internet had ik uitgevonden dat in het midden van een croquembouche vaak een soort kartonnen koker word geplaatst. Dus van een groot vel karton heb ik een koker gerold. Deze heb ik maar vastgeniet, want ik had al nachtmerries van het idee dat de koker op het moment suprème los zou schieten en dat alle soesjes door de kamer zouden vliegen :-).

 

Met een beetje passen en meten heb ik bedacht hoe groot de koker zou moeten worden om ongeveer 60 soesjes te kunnen ‘herbergen’. Gelukkig had ik wat reserve gemaakt, want er pasten toch nog wat meer op dan ik dacht.

 

Daarna de karamel maken en dan de soesjes 1 voor 1 vastplakken aan het bakpapier om de koker, maar vooral aan elkaar. Dit laatste is heel belangrijk, omdat er anders geen stevig verband in het geheel zit, en als 1 soesje loslaat van de koker, gaan ze allemaal. Dat zie je op de foto hiermaast.

 

zo moet het niet; ingestorte croquembouche

Plak je ze ook op elkaar vast, dan zit het zo stevig als een huis!

 

Een kleine waarschuwing; karamel is verschrikkelijk heet! Ik kan erover meepraten, want in een onbewaakt ogenblik greep ik toch in een soesje met nog hete karamel. Pijnlijk!Hierbij het recept. Natuurlijk kun je ook kant en klare soesjes gebruiken, maar ik vind ze zelfgemaakt vele malen lekkerder!

 

Croquembouche-recept

 

Wat heb je nodig voor de soesjes:
100 ml melk
100 ml water
100 g boter
100 g bloem
4 eieren
zout

 

Hoe maak je de soesjes?
Verwarm de oven voor op ongeveer 210 ºC.
Meng de melk met het water en de boter en breng het in een pan aan de kook.
Haal de pan van het vuur. Meng de bloem er met een spatel door tot er een bal ontstaat.
Zet de pan weer op het vuur en kook het deeg al roerend gaar. Dit duurt zo’n 3 minuten. Het deeg moet als een bal loskomen van de pan en je ziet wat vet uit het deeg komen, dan is het goed.
Haal de pan weer van het vuur en roer de eieren er een voor een door tot er een glad beslag ontstaat.
Spuit doppen ter grootte van een flinke knikker op een met bakpapier beklede bakplaat. Ze worden ongeveer 3 keer zo groot. Zorg daarom dat de doppen genoeg uit elkaar liggen.
Bak de soezen in circa 20 minuten goudbruin.

 

Wat heb je nodig voor de banketbakkersroom?
250 ml melk
2 eidooiers
75 gram suiker
1 el bloem
1 vanillestokje
(slagroom)

 

Hoe maak je de banketbakkersroom?
Breng de melk aan de kook met de helft van de suiker.
Klop de rest van de suiker met de eidooiers op en meng de bloem erdoor tot een gladde massa ontstaat.
Giet een scheutje kokende melk over de eidooiermassa en roer goed door.
Giet de massa terug in de pan en kook al roerend gaar.
Laat de banketbakkersroom afkoelen.
Als je wilt kun je nog wat slagroom goed stijf kloppen en door de banketbakkersroom mengen, maar dit hoeft niet.
Doe de room in een spuitzak met een glad spuitmondje en vul de onderkant van de soesjes met de vulling.

 

Hoe maak je de karamel:

Zet voordat je de karamel gaat maken een bak klaar met koud water en een bak met kokend water. In beide bakken moet je pannetje waarin je de karamel maakt passen.

Doe 250 gram suiker in een pannetje met een scheutje water. Roer dit even door zodat alle suiker een beetje vochtig is. Laat dan pruttelen op halfhoog vuur totdat de karamel een mooi kleurtje begint te krijgen. Is de karamel goed, doop hem dan eventjes in de bak met koud water. Dit zorgt ervoor dat de karamel niet nog heter wordt, waardoor het zou gaan verbranden. Zet het daarna in de pan met kokend water. Dit houdt de karamel iets langer zacht, zodat je meer tijd hebt om de soesjes vast te plakken.
En dan de uitdaging: het in elkaar zetten van de Croquembouche.
Rol een koker in de vorm van een toeter van karton en niet deze vast! Bekleed dit met bakpapier en zet op een groot val bakpapier.

Zet de hete karamel vlakbij klaar en de gevulde soesjes. Doop de soesjes een voor een in de hete karamel en plak ze rond de brede  onderkant van de toeter. De volgende laag plak je daarboven verspringend vast op de onderlaag en zo bouw je door tot heel je toren beplakt is met de soesjes. Van de overgebleven karamel trek je met een vork draden en die wikkel je om de taart heen. In het begin druipt het nog wat, later krijg je echt droge draden die je een heel eind kunt uittrekken. Als de karamel te koud wordt, plakt het niet meer, je kunt het pannetje dan weer op een laag vuur zetten en al roerend verwarmen tot de karamel weer vloeibaar is. Let erop dat je ook deze keer even het verhittingsproces stopt door de pan in het koude water te dopen!

croquembouche soesjestoren

En dan is je indrukwekkende centerpiece klaar. Nu nog een lekker dinertje plannen, of een High Tea natuurlijk met dit pronkstuk in het midden van de tafel.

 

Geniet ervan!

 

Petra

 

 

 

 

 

Comment Section

2 reacties op “Croquembouche of soesjestoren maken


Door Dafrinja op 10 mei 2017

Hoi! Ik wil ook graag DE toren maken,maar hoe en wanneer haal je de koker uit de koker? Dankjewel alvast!


Door Dafrinja op 10 mei 2017

Uit de toren bedoel ik 😄😄

Plaats een reactie


*