Wil je op de hoogte blijven via Facebook?

Page content

Chique grand-dessert taart

article content

Chique grand-dessert taart

Een gedekte tafel, prachtig paars met barok-achtige gouden accenten, klaar voor de grande-finale van het superchique diner: een Grand Dessert. En dat als taart. Dat was de uitdaging waarvoor ik mijzelf deze keer stelde. En een chique desserttafel is het geworden. En dit is hoe je het maakt!

Ik wilde de taart niet met dubbele lagen marsepein bekleden, maar wel werken met een onderkleed in een afwijkende kleur. Daarom heb ik langs de zijrand van de taart eerst een bekleding gemaakt met ivoorkleurige marsepein. Dit kleed wilde ik niet strak om de taart hebben, maar zoals een echt kleed hangt, in plooien. Om de onderste rand een mooi golfpatroontje te geven rol je een lap marsepein uit. Gebruik je bakvorm (of taartkarton in de juiste maat) als richtlijn voor het afsteken van de rand. Nu kun je met een rechte uitsteker geen ronde lijnen in een keer afsteken (duh), dus dat doe je in etappes. Steeds een klein stukje verder, waarbij je de uitsteker goed laat aansluiten bij het vorige ‘golfje’ van het patroon.  Dat is goed te zien op deze foto.

high tea taart

De strook die je maakt moet even hoog worden als je taart. Snijd aan de binnenkant van de lap een cirkel uit door de hoogte van de taart af te meten vanaf je gegolfde rand. Neem je met botercreme afgesmeerde taart en plak de rechte kant van je strook (hier bovenaan op de foto, de kleine cirkel) langs de bovenrand van je taart. Zo gaat de onderrand (die breder is) vanzelf plooien. Maak zo nog een paar stroken totdat je helemaal rond je taart bent. Daar waar ze elkaar overlappen, vouw je de zijkant even om naar binnen, zodat je geen scherpe randjes ziet en het op een plooi lijkt.

high tea taart, taart van een gedekte tafel

Rol dan een lap van de donkerpaarse marsepein en snijd hieruit een cirkel met behulp van een taartkarton of bakvorm die een maatje groter is dan je taart (deze taart is 25 cm, ik heb een bakvorm van 30 cm genomen als mal). Leg de plak marsepein netjes op je met botercreme afgesmeerde bovenkant.

high tea taart, taart van een gedekte tafel

Om de gouden versiering op het tafelkleed te maken gebruik je een stencil. Zorg dat het stencil goed op de taart ligt en nergens opbolt, en pak een grote kwast met een beetje dust in goudkleur en tamponneer voorzichtig alle gaatjes van het stencil. Haal het stencil er dan voorzichtig af, waarbij je ‘m naar boven toe wegtrekt. Met deze hartvorm kun je 4 keer stencillen, waarbij je de punt van het hart naar elkaar toe laat wijzen. Zo krijg je een soort bloemvorm van goudpoeder-krullen op de taart.

 

high tea taart, taart van een gedekte tafel

Dan maak je de bordjes, lepeltjes, mesjes, vorkjes. Het bestek vorm je met de hand, waarna je ze poedert met gouddust. Bordjes kun je uitsteken met verschillende maten rondjes.
De grote stapeltaart maak je door uit heel dik marsepein rondjes in 3 maten uit te steken, daarna een dun sliertje paars om de onderkanten en bloemetjes (gemaakt met een mini-uitsteker) erop.
De rood-roze petit-fourtjes zijn gemaakt met een vierkante uitsteker, waarna ze nog eens zijn doorgesneden zodat je rechthoekjes krijgt.
De cupcakjes zijn taps toelopende rondjes met een swirl gedraaid van witte marsepein en een rood balletje erop ter decoratie.
Kopjes vorm je met behulp van een ball-tool, die je drukt in een balletje marsepein. Maak er een klein oortje aan van een dun sliertje marsepein.

high tea taart, taart van een gedekte tafel

Servetjes maak je door een overgebleven stukje paarse marsepein te stencillen en hieruit met een vierkante uitsteker servetjes uit te snijden. Met een recht tooltje maak je stikseltjes erin.

 

high tea taart, taart van een gedekte tafel

tafeltaart klaar

high tea taart, taart van een gedekte tafel

Een blije jarige met taart!

high tea taart, taart van een gedekte tafel

 

Comment Section

0 reacties op “Chique grand-dessert taart

Plaats een reactie


*