Wil je op de hoogte blijven via Facebook?

Page content

Butterscotchtaart van een goddelijke huisvrouw

article content

Butterscotchtaart van een goddelijke huisvrouw

In de tijd dat ik nog catering deed van High Tea’s aan huis, maakte ik wel eens deze overheerlijke zoete taart met karamel en room. Klanten waren er vaak helemaal weg van. Zoals de mevrouw van ruim over de 80 (waar ik de high tea verzorgde in hun appartement, zodat haar nog oudere man tussendoor even een dutje kon doen) verzuchtte; het was allemaal heerlijk, maar die butterscotchtaart vonden we allemaal echt zaaalig! Kijk, dat zijn de leuke reacties waar je het voor doet.

Het recept komt uit het boek Hoe word ik een goddelijke Huisvrouw van Nigella Lawson. Het is best een bewerkelijke taart, omdat je wat verschillende bereidingen moet voorbereiden.  En licht en luchtig is deze taart ook niet te noemen. Maar dan heb je ook wat. Een heerlijke taart voor de aankomende herfstige dagen.

Wat heb je nodig?

Voor de taartbodems (kapsel)

225 gram hele zachte roomboter

125 gram lichte basterdsuiker

100 gram rietsuiker

4 flinke eieren

225 gram zelfrijzend bakmeel

 

Voor de vulling en het glazuur

400 gram mon chou (of andere roomkaas) op kamertemperatuur

250 cc slagroom

125 cc koud water

300 gram fijne kristalsuiker

 

We gaan eerst een karamel maken, zodat deze de kans krijgt om af te koelen in de tijd dat we de taarten gaan bakken.

Los op een laag vuur in een redelijk grote pan de suiker op in het water. Je moet niet roeren, want dan kan de zaak gaan kristalliseren. Draai met de pan voorzichtig rondjes tot de suiker is opgelost. Zet dan het vuur hoog en laat het koken tot het een diepgouden kleurtje heeft. Met karamel maken is het altijd uitkijken, als het te donker wordt (en dus eigenlijk verbrandt) is het niet meer lekker en te bitter. Als het echter te licht blijft, geeft het niet die lekkere butterscotch-smaak. En door de warmte van de pan gaat het verhittingsproces nog even door als je het vuur hebt uitgedraaid. Nu moet je er ook weer niet bang voor worden, gewoon proberen zeg ik altijd, je kunt altijd nog een keer proberen als het niet lukt :-).

Zet je pan van het vuur en klop er langzaam de room door. Dit wordt in het begin een zootje met klonten, maar ga gewoon door met roeren en het wordt wel weer glad. Voorzichtig, het is wel heel erg heet! Als de karamelroom glad is, laat het dan afkoelen en zet hem in de koelkast tot je het nodig hebt.

Dan maken we de taart; doe alle ingrediënten in een kom en mix met de mixer tot een glad beslag. Het moet een glad, beetje vloeibaar beslag zijn, maar niet te dun. Als het erg dik is kun je twee eetlepels room toevoegen. Doe het beslag in twee vormen en bak ze ongeveer 25 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden. Laat de kapsels na het bakken 10 minuutjes staan en haal ze dan uit de vorm. Laat ze (liefst op een rooster) helemaal afkoelen.

Klop nu de roomkaas zacht en roer er 250 cc (dus niet alles!!) van de koude karamelroom voorzichtig doorheen. Leg een taartbodem op een mooie schaal, lepel er dan de karamelroomkaas op en strijk het een beetje recht. Leg de andere plak kapsel erbovenop en schep de rest van de karamelroomkaas erbovenop in wat ruwe punten.

Sprenkel dan met een theelepel wat (of alles) van de achtergehouden karamel over de taart.

Jammie!

 

Veel taartplezier,

Petra

 

 

 

 

 

Comment Section

0 reacties op “Butterscotchtaart van een goddelijke huisvrouw

Plaats een reactie


*